2019-02-02 LISAS

Lisas, den 5 augusti 2018 i Norrköping. Foto: Peter Holgersson

Lisa Rydberg – violin
Lisa Långbacka – accordeon

”Två instrument blir ett och en person blir två, i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.”

LISAS bildades 2011 efter att de båda Lisorna, Lisa Rydberg och Lisa Långbacka, från varsitt håll fått höra: Ni borde spela tillsammans! Samarbetet fick en kickstart vid EBU Folk Festival i Kroatien och sedan dess har LISAS turnerat i Europa, Kanada och USA, bland annat vid Folk Alliance International. Duon framträdde i samband med att Wayne Shorter tilldelades Schock priset 2017 och debutalbumet Fiddle and Accordion Conversations (Sally Wiola Records) hyllades av kritikerna och tilldelades Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Det utsågs även till ett av århundradets viktigaste folkmusik- album i tidningen LIRA.

Lisa Rydberg – Riksspelman och barockviolinist – är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon har även erhållit Diplom på barockviolin.

Lisa Långbacka – accordeon – rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bland annat komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turne- rat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark och Norrbotten Big Band.

År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Drag- spelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världs- musikgalan.

Comments are closed.