2018-04-14 Ahlberg-Ek-Roswall

Emma Ahlberg – fiol (Quintone)
Daniel Ek – gitarr (harpgitarr)
Niklas Roswall – nyckelharpa

Ahlberg, Ek & Roswall har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfullt utvalda repertoar etablerat sig som en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen.
Trion har rönt stora framgångar runt om i världen de senaste åren och gjort succé på flera av de största folkmusikfestivalerna. Deras musik kännetecknas av både pop- och barock- influenser, en stor klanglig bredd och ett alldeles oemotståndligt sväng.

Ahlberg Ek Roswall


Emma Ahlberg

Emma Ahlberg kommer från Sundsvall och är uppvuxen med folkmusiken. Hon började tidigt spela fiol och numera framträder hon regelbundet i ett flertal grupper och sammanhang, bl a med Ulrika Bodén, Folk All-in Band, Limbohofvet och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med sin egen folkmusikaliska uppsättning av fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar.


Daniel Ek

Daniel Ek är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och är verksam som gitarrpedagog och musiker, bl a tillsammans med Sofia Karlsson, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim.


Niklas Roswall

Niklas Roswall kommer från Norra Kverrestad i Skåne.
Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996.
Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Nyckelharporkestern, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett och Ulrika Bodén med vänner. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim.

Röster om Ahlberg, Ek & Roswall:
”Slår gnistor om deras samspel.” Fride Jansson, Södermanlands Nyheter
”Det här måste vara folkmusik när det är som bäst.”
 Mikael Tjernström, Dagbladet
”Tre sällsynt begåvade solister spelar känsligt och lyhört ihop.
” Peter Ahlbom, Spelmannen
”Ty det här är en grupp som sticker ut, förenande ett häpnadsväckande rytmiskt driv och virtuoseri…
” Ulf Gustavsson, Uppsala Nya Tidning

Läs mer om deras instrument på deras webbplats ahlbergekroswall.se

Sociala medier

Webbplats >> www.ahlbergekroswall.se


Foton; Olle Melkerhed / fotografier beskurna

 

Comments are closed.