WadköpingsStämman 2016

Lördag 3 Sept 2016 / Wadköpingsstämman
Teatergården Wadköping

Spelmansstämma med allspel, uppspel och buskspel.

På årets Wadköpingsstämma kommer vi kunna lyssna och dansa till Boot samt spännande lokala grupper och spelmän. Helene Nevers och Pehr Falkenström ger musikalisk dockteater för de minsta. På loftet bjuds på spelstuga med Lotta Olsson m. fl

Wadkopingsstämman Örebro allspel

Uppspelningar under dagen

Kl 14.00-17.00 / Fritt inträde för alla på dagen. OBS! I år är vi på Spelgården!

Stämman inleds kl. 14.00 med spelmanståg, från Jeremiasstugan till Cafegården och då spelas Skänklåt efter Axel Inge. Allspel fortsätter sedan under ledning av riksspelman Pehr Falkenström.

Kl 14:50 Spelmansprofil Olof Ericsson
Kl 15:20 Uppspel av lokala spelmän och grupper, bl.a; Örebro Spelmanslag, Ad Hoc-Orkestern, Kringel m.fl.
Kl 16:30 Unga Glysar
Kl 16:50 Alla spelmän samt Unga Glysar avslutar stämman med en gemensam låt.

Ta med ditt instrument, det blir buskspel i gränder och buskar!

Övrigt program samt kurser under dagen

Kl 17:00 – 18:00 (ca) Musikalisk dockteater för barn i Dockteaterhuset med Helen Nevers och Pehr Falkenström. Kl 17:00-18:00 Spelstuga på loftet under ledning av Lotta Olsson med vänner.

Allspelslåtar

Skänklåt efter Axel Inge
Polska efter Harry Hellström
Glanshammarsvalsen
Brudmarsch efter Edvin Blixt
Polkett efter Per Erik Olsson
Spikens vals
Vislåt från Lillkyrka
Gånglåt från Finnkullen

Spelmansprofil Olof Ericsson

Riksspelman Olof EricssonOlof Ericsson (som uppträder kl 14:50) är klassisk violinist, riksspelman, arrangör och låtskrivare. Olof är violinist i Svenska Kammarorkestern – sedan 1990 anställd i 1a-violinstämman. Han är också en av initiativtagarna till ensemblen Örebro Barock, vilka spelar på tidstrogna instrument och med vilka Olof bl.a. varit solist i Vivaldis Årstiderna.

Olof blev sommaren 2015 riksspelman, men förutom den svenska och närkingska folkmusiken spelar han också irländsk musik tillsammans med Christy O’Leary. Som han turnerat med – bl.a. en omtalad turné till bl.a. Tallinn tillsammans med Örebro Kammarstråkar i nov-dec 2015.

Läs mer om Olof Ericsson på ÖLFM:s webbplats.

Och artikel ur Nerikes Allehanda 2015-07-25

// Stämman sponsras av Sensus, Kulturrådet samt Örebro Kommun

Program under kväll och natt – i Teaterladan (100 kr)

19.00-20.00 Konsert med Boot
19:00-00:00 Dans till Boot, Halls Angels och spellista
Inträde till kvällens konsert och dansspelningar: 100 kronor.
Under kvällen finns enklare förtäring till försäljning i anslutning till teaterladan.
Varmt Välkommen!
Karta för att hitta till Wadköping > karta
Wadköpingsstämman / Ett arrangemang av ÖLFM samt Felan

Gruppen Boot

Boot FolkmusikNär tre av Sveriges ledande folkmusiker slår sig samman kring traditionella rytmer och instrument men kombinerar detta med ett modernt sound och mycket attityd kan man vara säker på att resultatet blir något alldeles extra. Boot består av Hållbus Totte Mattsson (låtluta, barockluta), Ola Bäckström (fiol, bosoki) och Samuel Andersson (slagverk, slagbordun, oktavfiol), tre rutinerade folkmusiker som har traditionen i ryggen men utvecklingsmöjligheterna och nyfikenheten i händer och hjärna. Boot började som spelkamrater till dansarna Virvla och grammisnominerades för en gemensam platta 2000. “Soot”, deras andra platta släpptes 2009. Med ett instrumentarium delvis hämtat ur barocken skulle man kunna tro att det låter elegant och sirligt. Men här är det mer smuts under naglarna. Boot har ett brett klangspektrum från det skira och vackra till mörkt dunkande, knotiga och vresiga polskor…..

….Drivande slagverk kombineras med en jagande fiol och en elektrisk låtluta. Akustisk musik men med en tyngd som ibland närmar sig rockens. Hållbus Totte Mattsson har ett förflutet i grupper som Groupa och Hedningarna. Tillsammans med Garmarnas Stefan Brisland-Ferner spelar han i experimentella vevlireduon Hurdy-Gurdy som bl a samarbetar med den världsberömda amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Ola Bäckström är fiolspelman i grunden, en värsting på orelåtar med flera ståtliga soloplattor bakom sig. Han har också spelat med Den Fule och Swåp. Samuel Andersson är en av den unga generationens mest spännande folkmusiker och spelar i band som Hedningarna, Majlo och sitt eget soloprojekt Looptok där han med teknikens hjälp skapar ett helt band på egen hand. Samuel är också kompositör och musiker för Cirkus Cirkör.

Lyssna till Boot

Mp3 – Valle / Soot / Itku Balkan / Rödhåringen / Godrun / Stunden
Boot > Webbplats
>>>>>>>>
Felans program för hösten 2016

24/9 – Olof Kennemark & Pers Alexander Olsson – konsert och dans
(Dansutlärning: polska)

22/10 Thomas Andersson / Kulturarvet slår tillbaka
Kl. 18 på Teater Martin Mutter, Beväringsgatan 6 i Örebro
(Spel till dans efter föreställningen)

12/11 – Bjäran – konsert och dans
(Dansutlärning: vals)

10/12 – Kringel – konsert och dans
(Dansutlärning: hambo och schottisturer)

Comments are closed.