2015-12-12 Fyra hattar efter Göte / Triida

Denna kväll kommer två grupper att framträda på Felans scen;

Fyra hattar efter Göte

Mats Berglund – fiol
Ulf Karlsson – fiol
Anders Nordlöf – fiol
Magnus Thörnblad – munspel

Gruppen ”Fyra hattar efter Göte” kommer att spela upp till dans på Felan med Mats, Ulf, Anders på fioler samt Magnus på munspel med sin bluesinspirerade spelsstil. Gruppen skapade på det tidiga 80-talet ett sound som då var ganska unikt. Det var musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige samt dansen till dessa asymmetriska polskor som förenade dessa tre då unga herrar. De spelade tillsammans till dans under några intensiva år, innan deras vägar skiljdes åt.

Anders Nordlöf – fiol / Mats Berglund – fiol / Ulf Karlsson – fiol / Magnus Thörnblad – munspel

Anders Nordlöf – fiol / Mats Berglund – fiol / Ulf Karlsson – fiol / Magnus Thörnblad – munspel

Kärleken till musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige har under åren kvarstått. Januari 2014 förenades alla tre igen och spelade tillsamman på Karlstads musikcafé, då även med en ny gruppmedlem; Anders Nordlöf på fiol.

Anders flyttade till Arvika i början av 80-talet. Även Anders blev rejält biten av musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Magnus och Anders driver idag ett danshus i Västra Sund.

Medlemmarna i ”Fyra hattar efter Göte” är från grunden; Mats Berglund Charlottenberg Eda, Köla på fiol / Ulf Karlsson Örebro på fiol, säckpipa och hardingfela samt Magnus Thörnblad från Västra Sund, Arvika på munspel.

Triida

Ida Blomqvist – sång
Isak Björklund – fiol
Andreas Jacobsson – cello

Triida är en folkmusiktrio från Örebro som bjuder på svensk traditionell folkmusik.

På sång, fiol och cello utforskar de den svenska vis och låtskatten, där de tillsammans spelar fram sina arrangemang och lägger stor vikt vid berättandet av text och musik, samt att föra den muntliga traditionen vidare.

Triida består av Ida Blomqvist, med rötter i den Gotländska visskatten som hon sjunger på gutamål, Isak Björklund, med gediget intresse i Hälsinglands låttradition, Andreas Jacobsson, en ”cellist-mas” från Ludvika som med utforskar cellons plats i folkmusiken.

Triidas önskan är att möta publiken med ett varierat program med utgångspunkt i de olika traditionerna.

TriIda Felan 2015

Andreas Jacobsson – cello / Isak Björklund – fiol / Ida Blomqvist – sång

Comments are closed.