Kurser

Kursprogram våren 2019!

Vi fortsätter att lägga extra krut på kursverksamheten; vi erbjuder även denna termin ett kurstillfälle varje ”Felanlördag”.
Priset för att delta är 250 kr per kurs.
Anmälan till Sensus – via länk nedan

2 feb 2019 kl 13:00-16:00 / Plats Teaterladan, Wadköping.
Felan bjuder in till danskurs med fokus på polska. Ledare är Torbjörn Sjöberg och Yvonne Hansen, två välrenommerade dansinstruktörer med lång och bred erfarenhet av att undervisa i folklig dans. Vi vänder oss till dig som vill utveckla ditt dansande och kommer att arbeta med steget, balansen, rotationen och samdansen med både musiken och danspartnern. Dessutom kommer kursen att lägga tyngdpunkt på den musik som kommer att spelas på Felans konsert senare samma kväll; så att du som kursdeltagare blir lite extra väl uppvärmd inför kvällens dansgolv.
Både du som är ny inom folklig dans och du som är mer erfaren är välkommen – kursens innehåll kommer att anpassas efter gruppen!
Anmälan till Sensus via denna länk

9 mars 2019 kl 13:00-16:00 / Plats Teaterladan, Wadköping.
Nyckelharpskurs med Josefina Paulson.
På denna kurs kommer du få tips och tricks och nya låtar av en av landets ledande nyckelharpister. Alla är välkomna – både du med mindre erfarenhet och du som är mer van! Anmäl dig via denna länk! https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/nyckelharpskurs-med-josefina-paulson-316132/6 april 2019 kl 13:00-16:00 / Plats Teaterladan, Wadköping.
Danskurs med Torbjörn Sjöberg och Yvonne Hansen.
Vi är glada att kunna presentera danskurs med dessa två välrenommerade dansinstruktörer. Både du som är ny inom folklig dans och du som är mer erfaren är välkommen – kursens innehåll kommer att anpassas efter gruppen och individen. Fokus är polska och detaljer för att hitta känslan och svänget kommer att finslipas. Du kommer också få prova på några varianter av polska som kommer spelas av kvällens artister! Anmäl dig via denna länk! https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/danskurs-med-sjoberg-och-hansen-316133/

11 maj 2019 kl 12:00-16:00 / OBS! plats Musikhögskolan Örebro.
Låtkurs med Rena Rama
Anders Eriksson, Håkan Olsson och Urban Andersson
Möt tre legendariska spelmän från Ångermanland resp Hälsingland! Anders är riksspelman och fiolpedagog, Håkan stämledare i Kungliga Hovkapellet och Urban Andersson är dragspelare från Delsbo.
Under tre spelpass får du i tur och ordning träffa dessa tre musiker
och mycket uppskattade kursledare. De lär ut någon eller några av sina favoritlåtar och jobbar med uttryck, teknik och stil.
Alla är välkomna oavsett instrument och färdighetsnivå, kursen anpassas därefter.
Kursen är ett samarbete med Musikhögskolan i Örebro och du som är musikhögskolestudent deltar gratis! Anmäl dig via denna länk! https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/latkurs-med-rena-rama-316134/

Varmt välkomna!!

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈
Nedanstående är endast ARKIV-info.

Danskurs med Mats Åkerberg – ”Kul från första steget”

Kul från första steget! – Danskurs med Mats Åkerberg

Under hösten satsar Felan stort på fyra danskurstillfällen a´ tre timmar med Mats Åkerberg som danspedagog. Kurstillfällena är fristående vilket innebär att du kan delta vid ett eller flera tillfällen. Vid deltagande erhåller du rabatt på kvällsinträdet för aktuell kväll. Ingen föranmälans behövs till kursen. Kursavgiften betalas på plats med kontanter eller via Swish. Kursen är öppen för både nya och mer erfarna dansare.

Mats Åkerberg

Mats Åkerberg

Kursillfällenas olika teman är följande:

15/9. Danskurs med pols. Pols är en mycket populär folklig dans som har sitt ursprung i gränstrakterna mellan Sverige och Norge.
Info om kursen på Sensus’ webbplats

13/10. Danskurs med tema hamburgska. Många kallar det “rundpolska” eller “grundpolska” men det finns många olika sätt att ta sig runt i polska. Vi lyssnar på spelmannen och finner ett fungerande sätt.
Info om kursen på Sensus’ webbplats

10/11. Vals & schottis är två mycket vanliga danstyper som ingår i grundrepertoaren. Det finns grundutförande och många olika varianter att ta fram efter musikens sväng, humör och i vilken grad man är samdansade.
Info om kursen på Sensus’ webbplats

8/12. Fläckpolska är en äldre dansform som vunnit i popularitet. Ett annat namn här ifrån Närke är
“travare” och det beskriver väl vad det handlar om. Omsvängningar under arm, lek med rytm och
steg och samspel både med meddansare och musiker ingår som naturliga delar.
Info om kursen på Sensus’ webbplats

Tid: 13:00-16:00
Plats: Teaterladan, Wadköping
Pris per tillfälle:
Medlem 150 kr / icke medlem 200 kr.
Student, ungdom – medlem 100 kr / icke medlem 150 kr

Deltagande ger 100 kr rabatt på entrépriset för konserkvällen.

 

Sångkurs med Ulrika Bodén

Du lär dig några av Ulrikas favoritvisor och får sedan arbeta med dessa utifrån klang, rytm, frasering och utsmyckning.

Välkommen på kurs med folksångerskan Ulrika Bodén. Efter en skön uppvärmning av kropp och röst lär Ulrika ut ett par av sina favoritsånger. Utifrån dessa visor jobbar vi med vad det egentligen är som skapar det folkliga sångsättet – klang, rytmik, frasering och utsmyckningar. All utlärning sker på gehör och du behöver inte kunna noter för att vara med, bara vara sångsugen och nyfiken på att lära dig mer om vår fina sångskatt!

Tid: Lördagen 13/10 kl. 13:00-16:00
Plats: Loftet – Spelgården, Wadköping
Pris: 200 kr

För anmälan: Klicka vidare till >> Sensus webbplats  Anmälan senast 10/10.
10 personer har anmält sig hittills; mykcet trevligt. Eftersom det finns några platser kvar så ger vi möjlighet till sen anmälan. Sänd ett sms med ditt namn (eller ring) till Felan-sekreteraren Benny Andersson på mobilnummer 076-6114488. Betalning med kontanter eller Swish. Varmt välkommen! (info publicerad 12/10)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Hösten 2017 – Inga kurser unden hösten

Spelkursen för Eriksson /Olsson /Andersson som utannonserats i Felans höstprogram måste tyvärr ställas in då de fått förhinder för sin medverkan.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

>>>>> Nedanstående =  arkiv / tidigare kurser

Danskurs – Vals och schottis / 2015 11 14

Kurs med danspedagog Petra Eriksson och fiolspelman Gustav Gärskog.

Petra Ektröm   GustavG

Felan fortsätter sitt goda samarbete med danspedagog Petra Eriksson – denna gång med spelman Gustav Gärskog. Ett ypperligt tillfälle för dig som har dansat ett tag och vill utveckla ditt dansande! Under kursen kommer vi att fördjupa oss inom två av de mest kända danserna vi har inom svensk folkdans, nämligen vals och schottis. Vi kommer dels att jobba med rumsliga variationer och olika rörelsekvalitéer men också musikalitet; för att hitta en mer dynamisk och lustfylld dans!

Lördag 14 november kl. 9:00-16:00 i Teaterladan, Wadköping
Kursavgift; 400 kr

Anmälan till Karin Werhahn – senast 18/10; karin.werhahn@sensus.se eller 019-192764. OBS! Var god ange namn, telefonnr och adress. Anmälan till danskursen är bindande!

På kvällen efter kursen är det Felankväll med ODE –  kursdeltagare får 50 kr rabatt på entréavgiften till konsert

Petra Eriksson arbetar som frilansande dansare och pedagog inom den folkliga genren och är utbildad danspedagog vid Eric Sahlström Institutet. Med betoning på dansens musikaliska och funktionella aspekter undervisar hon folkdans både i Sverige och utomlands. I sin dansutlärning jobbar hon med form såväl som dansteknik, kommunikation och musikalitet; alla viktiga element att öva för att få tillgång till en rik dansupplevelse.

Gustav Gärskog är fiolspelman med rötter i södra Närke. Han har lagt mycket vikt vid låtspelstraditionens kontakt med dansen. Den kommunikation som uppstår i nuet mellan dansare och spelman står i fokus; givande och tagande av impulser, frihet och improvisation. Han står i traditionen nära Närke och Smålandsmusiken och håller slängpolskan högt då denna dans på många sätt förkroppsligar just frihet och improvisation.

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

>>>>>>>>>>> Nedanstående =  arkiv / tidigare kurser

Workshop för unga musiker med Simon Nyberg 17 januari 2015

SimonNybergfoto

Spela svensk, irländsk och amerikansk folkmusik!

Simon är frilansmusiker och spelar bland annat med de Örebrobaserade banden Six String Yada och Tullamore Brothers. Han är utbildad musiklärare och undervisar som instrument- och ensemblelärare på Lunnevads folkhögskola. Sedan 2012 har Simon också varit en inspirerande och mycket uppskattad ledare vid Musik vid Siljans ”Låtkurs för barn och ungdom”.

För vem?

Workshopen vänder sig i första hand till unga musiker ca 13-20 år.
Alla melodiinstrument är välkomna och man bör ha spelat sitt instrument i några år och vara van vid att spela på gehör.

Tid, plats och kostnad

Lördag 17 januari, kl 10-16
Teaterladan i Wadköping
Pris: 200 kr (lunch kan köpas i Wadköping eller så tar man med sig matsäck)
Kursdeltagare går in gratis på Felans konsert med folkmusikbandet Jaerv samma kväll och får möjlighet att göra en kort konsert tillsammans med Simon i pausen.

Anmälan

Anmälan till Karin Werhahn, Sensus.
Senast 12 januari på tel 019-19 27 64 eller karin.werhahn@sensus.se Vid anmälan på telefonsvarare, kom ihåg att lämna dina kontaktuppgifter. Obs! Vid färre än 7 deltagare kan kursen komma att ställas in.

www.sixstringyada.com
www.tullamorebrothers.se

Kurs i Rørospols

15 november 2014, 10.00-16.00

Petra Eriksson

Petra Eriksson

Felan fortsätter det goda samarbetet med danspedagog Petra Eriksson och erbjuder ännu ett fantastiskt tillfälle att utveckla din närvaro, kommunikation och kontakt i dansen. Med utgångspunkt i den norska dansen Rørospols kommer kursen att behandla musikalitet och olika rörelsekvalitéer som kan vara möjliga att använda för att hitta till en mer dynamisk och lustfylld dans.

Petra har en mycket bred erfarenhet som dansare, danspedagog och har även varit delaktig i scenisk produktion.

Olav Mjelva

Olav Mjelva

Det är ingen mindre än Røros-spelmannen Olav Luksengård Mjelva som står för musiken under kursen. Det ger dig som kursdeltagare möjlighet att verkligen känna in rytmen och kontakten även med spelmannen. Olav är en av Norges mest aktiva spelmän och blev nyligen tilldelad priset ”Årets folkmusiker” i Norge.

Under kvällen har vi sedan möjlighet att dansa Rørospols och andra danser till de skickliga spelmännen Rydvall/ Mjelva – Jonsson/ Haas.

Välkommen till ett ovanligt bra tillfälle att utveckla din dans!

Pris: 400 kr (lunch ingår inte i priset, men kan köpas i Wadköping).

Kursdeltagare får 50 kr rabatt på konserten samma kväll!

Anmälan till Karin Werhahn, Sensus,
senast 31 oktober på tel: 019 – 19 27 64 eller karin.werhahn@sensus.se
Vid anmälan på telefonsvarare, kom ihåg att lämna dina kontaktuppgifter.

 

 

Danskurs med betoning på närvaro, kommunikation och kontakt

Den 26 april kl.10-16 i Teaterladan erbjuder Felan tillsammans med Sensus ett unikt tillfälle för dig som känner dig säker på grunderna i polskedans och som vill utvecklas!

Med utgångpunkt i slängpolska kommer kursen att behandla musikalitet och olika rörelsekvalitéer som kan vara möjliga att använda för att hitta till en mer dynamisk och lustfylld dans! Med betoning på närvaro, kommunikation och kontakt leder dansläraren Petra Eriksson och spelmannen Maria Bojlund kursen.

Maria BojlundMaria är bl.a. riksspelman, VD för Eric Sahlström Institutet och medlem i trion Jidder www.jidder.nu

Petra ErikssonPetra har en mycket bred erfarenhet som dansare, danspedagog och har ven varit delaktig i scenisk produktion.

Här ett klipp med Petra där hon dansar slängpolska med Håkan Vejvi till Emilia Ampers nyckelharpsspel;

Vidare.. Petra utför en koreograferad dans tillsammans med Anna Öberg;

Ytterligare ett klipp med Petra och Anton Schneider där de dansar slängpolska till spel av Väsen…

Både Maria och Petra är kända profiler i folkmusikkretsar. Välkommen till ett ovanligt bra tillfälle att utveckla din dans.

Pris: 400 kr (lunch ingår inte i priset).
Kursdeltagare får 50 kr rabatt på Väsens konsert samma kväll!
Anmälan till Karin Werhahn, Sensus,
senast 11 april på tel: 019 – 19 27 64
eller gärna via e-post; karin.werhahn@sensus.se

Felan reklamblad danskurs 2014

Ladda ned Felans reklamblad för danskurs 2014 – pdf-fil

############

Låtkurs i blekingemusik – Lördag den 15 mars 2014
Felan inbjuder till låtkurs i Blekingemusik, för riksspelman Karin Nordberg

Karin NordbergFotograf Agnes Stenlund

Traditionen från Blekinge är nästan lite bortglömd, men inte desto mindre rik.
Är du nyfiken på folkmusiken från det lilla landskapet? Kom och spela slängpolska, engelska, vals och schottis!

Kursen hålls på Loftet i Wadköping den 15 mars klockan 10:00-15:00 med lunchpaus.

Lördag den 15 mars kl. 10:00-15:00 på Loftet.
Pris:250 kr (lunch ingår inte i priset).
Anmälan till Karin Werhahn, Sensus, senast 3 mars på 019-192764.


Kurs i slängpolska – Lördag den 26 april 2014

Den välkända dansläraren Petra Eriksson leder tillsammans med spelmannen Maria Bojlund en kurs i slängpolska, där de kommer att fokusera på kommunikation, rummet mellan kroppar, den musikaliska dansen samt närvaro. Ett unikt tillfälle för dig som känner dig säker på grunderna i polskedans och som vill utvecklas!

Petra Eriksson är dansare och utbildad danspedagog inom folklig dans på Eric Sahlström Institutet. Hon undervisar både inom Sverige och utomlands med fokus på musikalitet och funktionalitet i rörelsen. Hon har även arbetat med scenisk dans i bland annat Bach på Svenska, LinnaeusVäsen och Nordic feat. STHLM Moves.

Maria Bojlund är spelman på fiol. Hon hörs bland annat i trion Jidder, som 2011 gav ut kritikerrosade skivan Music of Skåne. Maria blev riksspelman på låtar från Skåne 2007 och har bland annat studerat folkmusik på Musikhögskolan i Malmö.

Lördag den 26 april kl. 10:00-16:00 i Teaterladan.
Pris: 400 kr (lunch ingår inte i priset).
Anmälan till Karin Werhahn, Sensus, senast 11 april på 019-192764.
Kursdeltagare får 50:- rabatt på konserten med Väsen samma kväll!

 

####################
Tidigare kurser – 2012>2013

2013 01 19
Danskurs för Michael Ågren
Fortsättningsgrundkurs i folklig dans med fokus på polskesteg men även andra dansarter kommer beröras.
Plats: Teaterladan, Wadköping kl 13:00-17:00
Bindande anmälan görs på sensus.se/felan
Felan gästas av Nordik Tree denna konsertkväll.

Vi kan inte visa detta galleri

Felans kurser för hösten 2012 är avslutade

Kurs – Felans danser 2012-09-22
Avslutad – se; felan.se/folkmusik/1374

Viskurs med Anders Larsson 2012-10-20
Avslutad – se; http://felan.se/folkmusik/1379

Kom och utveckla din lust och känsla för folklig sång, visor och trall med Anders Larsson, lärare i folklig vissång vid Malungs folkhögskola!
Kl. 13:00-16:00 i Teaterladan, Wadköping.
Pis: 200 kr. Anmälan senast 10 okt

Anmälan (bindande) till kurs görs på www.sensus.se/felan

Viskurs med Anders Larsson hålls den dag som Felan gästas av Anders & Patrik för kvällen konsert.

Läs mer om Felans tidigare danskurser

 

Comments are closed.