Johan Hedin & Ida Meidell

Ida Meidell Blylod och Johan Hedin hade en bejublad premiär på Korrö Folkmusikfestival 2019.  De stortrivs med att musicera tillsammans och med att befinna sig mitt i en levande tradition där  man är både musiker, arrangör och kompositör på samma gång, där stilar möts och blandas, och  där gamla låtar får nytt liv genom att man lär sig att äga dem.  

Idas barockviolin och Johans nyckelharpor skapar en resonant klangvärld när denna duo rör sig  genom låttraditionens skiftande former. Musiken tar avstamp i 1700-talet, men sträcker sig ända  in i vår tid. Den formas av Idas många spelsätt och influenser från när och fjärran, och av Johans  unika sätt att ackompanjera och tänja på gränserna för nyckelharpans möjligheter. En musikalisk  upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.  

Ida och Johan är också skickliga dansmusiker som gärna fortsätter en konsertkväll med sin  dansrepertoar där det finns en dansintresserad publik.  

Ida Meidell Blylod är folkmusiker och barockviolinist från Umeå, med en stark passion för fiolens  rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att  skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de  europeiska folkmusik- och barockscenerna, och anlitas ofta som pedagog på internationella kurser  i låtspel.  Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många  genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som  för honom in i nya spännande samarbeten. Hans egna modell av instrumentet, oktavnyckelharpan,  har ett djupare register och en alldeles egen klang.

Comments are closed.