2018-01-20 – MASKIN

Olov Johansson – fiol, nyckelharpa
Erika Lindgren Liljenstolpe – fiol
Robert Larsson – fiol

Maskin / Johansson LindgrenLiljenstolpe LarssonOlov, Erika och Robert har känt varandra länge och spelat mycket ihop genom åren. Men det var först när vi fick en fråga om att sätta ihop en hyllningskonsert till spelmannen Gås-Anders som idéerna till en inspelning föddes. Debutalbumet spelades in live inför specialinbjuden publik under hösten 2016. Maskin bjuder på sprakande traditionellt låtspel med mer energi än vad man först tror är möjligt! Den gemensamma kärleken till det uppländska svänget som spelmännen och föregångarna Viksta-Lasse, Eric Sahlström och Curt Tallroth stod för är det som har lett fram till den här inspelningen. Trion har besökt och spelat mycket med äldre spelmän och deras främsta gemensamma förebild är Bosse Larsson, Roberts far och Viksta-Lasses brorson. Hemma hos Bosse och Barbro i Björklinge har de suttit och spelat många, många gånger. ”Tradition för oss betyder både att föra vidare en musik som vi hittar stor inspiration i och att utifrån detta även skapa nytt

OLOV JOHANSSON: känd från en av Sveriges mest inflytelserika folkmusikgrupper Väsen. Är Sveriges kanske främste nyckelharpsspelman som har tagit sin musik över hela världen. Har mottagit Zornmärket i guld, den finaste utmärkelse man kan få som spelman i Sverige.

ERIKA LINDGREN LILJENSTOLPE: blev Riksspelman i unga år. Mottagare av Pekkos-Gustafs hederspris. Känd från kritikerrosade Systerpolskan (Benny Anderssons produktion) och duon Erika & Cecilia(tillsammans med Cecilia Österholm), vilka turnerat flitigt i Sverige och utomlands.

ROBERT LARSSON: Riksspelman och vinnare av kompositionstävlingar. Har ett framgångsrikt turnerande bakom sig i grupper som Ö.R.A. (tillsammans med Örjan Englund och Anders Mattsson), och med sin far Bosse Larsson, musikalisk arvtagare och brorson till Viksta-Lasse.Sagt om Maskin:
”det var länge sedan jag hörde en svensk folktrio spela så många minnesvärda låtar som dessutom innehåller en sådan stor mängd spelglädje”. 
(Bengt Edqvist LIRA 3, 2017)

”Sprakande traditionellt låtspel med mer energi än vad man först tror är möjligt!”

// Uppdatering. Nedan, ett foto (Benny Andersson) från spelningen på Felan.

MASKIN spelar hos Felan Örebro 20180120

Comments are closed.