2017-11-11 Sara & Samantha – Matriarkerna

Sara Parkman – fiol
Samantha Olanders – fiol

Konsert och dans
Dansutlärning 18:30 – Schottis
Felan firar sina 40 år denna kväll; det firar vi med tårtkalas och utställning.

I över femhundra år har matriarkerna varit en självklar del av fäbodarna runt om i Sverige och Skandinavien, men ändå har den nedtecknade folkmusiken och ärvda traditionen har nästan uteslutande dominerats av männens närvaro.

Sara & Samantha - Matriarkerna

Den feministiska och anti-nationalistiska folkmusikduon Sara & Samantha återtar sina traditioner. I november 2017 släpper de sitt första gemensama album – Matriarkerna. Tillsammans skapar de traditionell folkmusik där fokus ligger på samspel, och de vidgar medvetet begreppet genom att bjuda in folkmusikvärldens matriarker att spela med dem.

Matriarkerna gästas av externa musiker, konstnärer, lärare, inspiratörer, hjältinnor och förebilder. Resultatet blir folkmusik på sina egna villkor, skapad med ryggen mot traditionen och med händerna fulla av samtidens erfarenheter.

Matriarkerna står på alla listor och skriver alltid upp sina kompisar. Matriarkerna har alltid stereon på högst volym, klämmer in alla i baksätet och bränner av till nästa ort med nedvevade rutor året om. Matriarkerna gör det bästa kok-kaffet på 20 mils radie, har alltid extra vantar, gott snus och en sprayburk i ryggsäcken om du skulle behöva låna. Matriarkerna är högljudda och ljudet ekar hela vägen från bygdegårdar till nattklubbar. Matriarkerna skiter i att torka bort helgens glittersmulor från ögonvrån på måndag morgon. Matriarkerna lämnar läppstiftmärken på bensinmackarnas toalettspeglar. Matriarkerna skriver om sin egen historia med både bläck och blyerts för kommande generationer. Matriarkerna dansar framför spegeln. Matriarkerna är tysta tillsammans, spelar kort och ger varandra utrymme. Matriarkerna gör plats för tillsammanskapet, feminismen, anti-nationalismen. I alla sina sammanhang. Matriarkerna reser kollektivt, kan alla genvägar och och liftar sista biten. Det har tagit lång tid, men nu är de framme.

Sara & Samantha - Matriarkerna

Örebro och Felan är det tredje stoppet på Sara & Samanthas sverigeturné under nov/dec med Matriarkerna. Till varje konsert bjuds en lokal traditionsbärerska in från orten de spelar på att gästa konserten. Möten mellan generationer och samtal om tradition och tradering står som en stadig grund till skivan och så även till konserterna i samband med skivsläppsturnén.

Sara & Samantha

Sara & Samantha har spelat tillsammans i över 8 år runt om i Sverige och Europa. 2015 var de nominerade till Årets Traditionsbärare på Folk- och Världsmusikgalan. 2016 var duon ute på turné med succéföreställningen Fäboland i samarbete med Riksteatern. 2017 är de än en gång nominerade vid Folk- och Världsmusikgalan som Årets Trad med föreställningen Fäboland. Sara & Samantha ser till att folkmusiken tar och får utrymme i nya sammanhang, vilket gör dem till pionjärer i Sveriges samtida kulturscenen.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders spelar polska e. Hanna Andersson. Ursprungligen från Junsele, Ångermanland.

Sara Parkman

Folkmusiker, konstnär, aktivist och kompositör för scen, film och kör. Hon var en av eldsjälarna som startade nätverket Folkmusiker mot rasism och skapar själv musik i gränslandet mellan tradition och elektronisk framtid. Det första egna albumet Sara Parkmans Skog utkom 2016 efter tio år på turné och hon tilldelades pris för Årets Artist vid Folk & Världsmusikgalan 2017.

Samantha Ohlanders

Feminist, folkmusiker, landsbygdsivrare och lokalpatriot. Hon har frilansat som musiker runt om i Sverige, arbetar med landsbygdsproblematik och har tidigare samarbetat med projektet Ung kultur utmanar den urbana normen. 2017 tilldelades hon Spelstinamedaljen för sin roll inom samtida svensk folkmusik. Förutom sitt samarbete med Sara har hon spelat med sitt band Beata Bermuda runt om i Sverige, Europa och USA.

Webben och social media

Egen webbplats >> saraochsamantha.com
Sara & Samantha på >> Facebook
Sara & Samantha på >> Youtube
Sara Parkman på >> Soundcloud
Recension av Matriarkerna >> Dagens Nyheter
Videoinslag på >> SVT Nyheter / Gävleborg

Comments are closed.