Väsen Duo

Väsen, Mikael Marin och Olov Johansson har under 37 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation. 

Musiken är intensiv, dynamisk och fylld av humor. Med hjälp av stundens inspiration skapar de ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål.

Nu ger de sig ut på äventyr bland gamla fina spelmän, historier och tradlåtar. Med sitt nya sound och ett antal nya kompositioner bryter de samtidigt ny väg. Till sin hjälp har de silverbasharpa, oktavharpa, treradig nyckelharpa, violoncello da spalla samt en blå elektrisk bratch.

Olov & Micke har spelat ihop sedan 1983 då de träffades på Oktoberstämman i Uppsala och upptäckte att de hade en stor gemensam repertoar och ett liknande spelsätt. Det kom sig av att Micke att åkt till Ivar Tallroth i Uppsala och lärt sig låtar och Olov hade åkt till Curt Tallroth i Harbo. De hade fått ta del av den rika Bohlin/Tallroth traditionen av de två bröderna. Olov & Micke började spela intensivt ihop och gav ut sin första utgåva ”Det rister i Örat” 1985. De har spelat otroligt mycket tillsammans genom åren i Väsen. Deras senaste album Väsen Duo kom ut sommaren 2021.

 Press om Väsen Duo:

”Spännande klanger och emellanåt furiösa rytmer parade med himmelskt sköna melodier” Björn G Stenberg, Upsala Nya Tidning

” Här finns gott om blivande Väsen-hits, men en som verkligen fastnar i minnet är faktiskt en av de långsammare låtarna, en brudmarsch som med skuldercello och oktavharpa får en oerhört maffig klang.” ” Duo är både en imponerande omformning av gruppen men också en alldeles ypperlig skiva. Efter att ha varit ett fan av bandet sedan mitten av 1990-talet ser jag nu fram emot många fler Väsen-år i det här formatet.”

Rasmus Klockljung, Lira

“Hela albumet präglas av nyfikenhet, spelglädje och uppfinningsrikedom”

Patrik Lindgren, Lira

“Listening to a good duo feels like eavesdropping on an interesting conversation. The ability to interact well is crucial and Johansson and Marin have been playing together long enough to know how that works, playing off each other with good effect. There are definite gains to be had by only being two. The rhythm of the tunes is revealed, not as something going on underneath helping to drive things along, but as an integral ingredient of the melodic structure.”

Olov Johansson – nyckelharpa

Mikael Marin – altfiol

Comments are closed.