Duo West/Rydvall

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både folkmusiken och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för solocello och soloflöjt vävs barockmusik samman med musik ur svenska spelmansböcker från samma tid, tillsammans med nyskriven musik sprungen ur dessa båda musikaliska traditioner.

Erik Rydvall
Nyckelharpsspelmannen Erik har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck och virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser.
Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.

Kristine West
Flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Som solist och ensemblemusiker har Kristine turnérat på heltid sedan sin masterexamen i tidig musik vid
Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 2012. Hon anlitas frekvent som flöjtist i barockorkestrar som exempelvis Drottningholms Barockensemble. Med 2 album i eget namn på skivbolaget Daphne har hon mottagit lovord från bl. a. Sveriges Radio P2 och internationell press och släpper våren 2020 sitt tredje album med fokus på barock- och folkmusik. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna samt gjorde under hösten 2018 en turné som solist med Gävle Symfoniorkester. Flöjten lär vara ett av världens äldsta instrument och finns representerad i stort sett alla kulturer världen över. Kristine spelar på flöjter av trä, såsom blockflöjter, traversflöjter och olika typer av tvärflöjter och pipor. Under våren 2020 släpper Kristine & Erik sitt debutalbum med musik från barock och nordisk folkmusik.

Duo West/Rydvall

Comments are closed.