Rydvall / Mjelva

Erik Rydvall
Olav Luksengård Mjelva

“Nordens ljud. Här är det!” Mikael Strömberg, Aftonbladet 

Den svenske nyckelharpisten Erik Rydvall och hardingfelespelemannen Olav Luksengård Mjelva från Røros är tillbaka på folkmusikscenen med sin tredje skiva “Vårvindar Friska”. 
Rydvall och Mjelva är nyfikna musiker men även starkt förankrade i den traditionella musiken. Duosamarbeten med hardingfela och nyckelharpa har sällan hörts tidigare. Repertoarerna och spelstilarna på de två instrumenten är i utgångspunkten väldigt olika, men de två musikerna får kombinationen att låta både naturlig och spännande. Hardingfelan ligger i ett ljusare register och nyckelharpan har en djupare och fylligare ton. Tillsammans blir detta en nyskapande klang med gamle instrument och hela 25 strängar i gungning. 
Rydvall/Mjelva består av Erik Rydvall från Sverige som förutom samarbetet med Olav ofta kan höras med trion Nordic, Kristine West och Ale Möller. Erik har även hunnit med att vara solist med såväl Danska radions flickkör, storbandet Bothnia Rhythm Orchestra, Norrlandsoperan och Musica Vitae samt med Flamencokompaniet Flamencos En Route. Olav Mjelva är en av Norges mest aktiva fiol och hardingfelespelmän men många utgivelser i bagaget. Han hörs ofta med banden SVER och Nordic Fiddlers bloc. 

Comments are closed.