2016-04-16 Blå Bergens Borduner

Folkmusikgruppen Blå Bergens Borduner bildades 1984 av Anders Norudde, Ulf Karlsson och Göran Fredriksson, en av Sveriges äldsta aktiva folkmusikgrupper. Blå Bergens Borduner arrangerar mycket av sin musik runt den Svenska säckpipan. 1987 utökade Blå Bergens Borduner sitt manskap med en ny medlem; Stefan Ekedahl från Rättvik. Med klanger ur hans mustiga cello och hans vackra flöjter utökades instrumentfloran i Blå Bergens Borduner.

Felan 20160116 Blå bergens borduner

Förutom svensk säckpipa spelar Blå Bergens Borduner fiol, mandola (cittern), gitarr, cello, moraharpa, hardingfela, vevlira och div. flöjter. Blå Bergens Borduner skapade ett gruppsound med bordunmusik och den svenska säckpipan i centrum.

Musiken kommer huvudsakligen ifrån den lokala spelmanstraditionen i och runt Närke, Värmland och Bergslagen inkluderat med en del eget material.

Den svenska säckpipetraditionen dog ut i början av 1900-talet, och den sista ”pôsu-blåsaren” dog 1949 i Dala-Järna. Instrumentet fick i början av 1980-talet en revival då instrumentet började byggas igen. Anders, Ulf och Stefan var alla med och blåste liv i den svenska säckpipan i början av åttiotalet efter det att instrumentet hade varit så gott som utdött under några decennier.

Det är överlag få människor i Sverige idag som vet att det finns en svensk säckpipetradition som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till 1050-talet. Trots tidningsartiklar med mera, sedan 35 år tillbaka är det kanske Sveriges mest ignorerade instrument.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/133886319″ params=”color=00aabb&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Under 80 och 90-talet spelade Blå Bergens Borduner både upp till dans och konsert. 1993 gav Blå Bergens Borduner ut sin första CD. Producent och ljudtekniker för CD:n var Mats Hellberg på skivbolaget Amigo. CD:n blev grammisnominerad 1993.

Efter det att gruppen tagit en lång paus mellan 1995-2009 har nu Blå Bergens Borduner åter intagit scenen. Resultatet av denna comeback har nu resulterat i att Blå Bergens Borduner släppt sin andra CD med nya och äldre låtar från trakterna kring Närke, Värmland och Bergslagen. CD:n heter ”Inga kônsiheter” och har getts ut på skivbolaget Gammalthea med Fredrik Bengtsson som producent. CD:n spelades in i februari 2015 i Pehr Falkenström och Helene Nevers Kapell i Svinnersta strax norr om Askersund. Release-konsert hölls i Ransäter 2015-06-06.

Sociala media

Facebook >>  www.facebook.com/Blabergensborduner

Media

Jan Winter skriver 2015 om Blå Bergens Borduner.

I början av 1980-talet var den svenska säckpipan i det närmaste okänd även bland etablerade folkmusiker. I dag är den fortfarande ganska okänd, men har samtidigt utvecklats till en doldis , som spelat och spelar en enormt viktig roll för att fördjupa och utveckla den svenska folkliga musikgenren. Ett kort och formellt bevis på detta är att det i dag finns ett tiotal riksspelmän på svensk säckpipa. Två av dessa ingår i projektgruppen BBB! Ett annat sätt att förstå det kan vara att se vilka instrument som spelas på svenska folkmusikstämmor, medeltidsfestivaler och liknande. Den svenska säckpipan är numera en väletablerad del av den folkliga musikens landskap och har dragit med sig en rad andra så kallade borduninstrument; lira (vevlira), hummel, äldre nyckelharpor, för att bara nämna några som ridit på säckpipevågen. Intresset för det unika faktum att några få säckpipeentusiaster i början av 1980-talet lyckades återuppliva både instrumentet och dess tradition ska inte underskattas. Svenska säckpipare inbjuds årligen till utländska musikfestivaler för att spela och berätta den unika historien — och gång på gång få avslöja att det spelades säckpipa i Sverige långt innan den första skotska säckpipan ljöd. Men en tradition kan bli väl dammig, även om den är återupplivad. Det föresvävade BBB säkert redan när de planerade sin första skiva och det tycks de Oinitivt vara själen i det nya projektet. Det är verkligen ingen museimonter som gruppen visar upp — i så fall lasertrimmad till tidsmaskin som raskt men med perfekt känsla tar lyssnaren kors och tvärs genom folkmusikens subgenrer. Samtidigt står projektet på en stadig traditionsgrund där medlemmarnas hemtrakter inOluerat och inspirerat. Dalarna och Närke men kanske framför allt Värmland lyser och lyser igenom låtval och arrangemang. Det är rätt så eftersom BBB under hela sin musikkarriär förmått förmedla hur levande detta tidigare utdöda instrument verkligen har blivit. Det är just tack vare sådana musiker som den återupplivade säckpipan inte fastnade i en museimonter utan blev en länk till nya världar. Kungen äger för övrigt faktiskt en svensk säckpipa! Den överlämnades till honom av säckpipebyggaren Leif Eriksson någon gång i slutet av 1980-talet.

/Jan Winter Journalist och musiker. >> www.liraman.se

Dansutlärning – schottis med varianter

Första timmen med dans under Felankvällarna har numera ett nytt upplägg; dansutlärning mellan kl. 19:00-19:45 med olika tema för var kväll.

Comments are closed.